Υγεία και Μασάζ

Το μασάζ επηρεάζει το σώμα ως σύνολο. Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η θεραπεία μασάζ, πρέπει να εξεταστούν εν συντομία ορισμένες από τις φυσιολογικές επιδράσεις του μασάζ.

Το μασάζ είναι γνωστό ότι αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή της λέμφου. Η άμεση μηχανική επίδραση της ρυθμικά εφαρμοζόμενης χειροκίνητης πίεσης και κίνησης που χρησιμοποιείται στο μασάζ μπορεί να αυξήσει δραματικά τον ρυθμό ροής του αίματος. Επίσης, η διέγερση των νευρικών υποδοχέων προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων (με αντανακλαστική δράση), η οποία επίσης διευκολύνει τη ροή του αίματος.

Ένα γαλακτώδες λευκό υγρό που ονομάζεται λέμφος μεταφέρει ακαθαρσίες και απόβλητα μακριά από τους ιστούς και περνά μέσα από δομές που μοιάζουν με αδένες που βρίσκονται σε απόσταση σε όλο το λεμφικό σύστημα που λειτουργούν ως βαλβίδες φιλτραρίσματος. Η λέμφος δεν κυκλοφορεί όπως το αίμα, επομένως η κίνησή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επίδραση συμπίεσης των μυϊκών συσπάσεων. Κατά συνέπεια, τα ανενεργά άτομα αποτυγχάνουν να διεγείρουν τη ροή της λέμφου. Από την άλλη πλευρά, η διέγερση που προκαλείται από μασάζ στο σπίτι την έντονη δραστηριότητα μπορεί να ξεπεραστεί από τα αυξημένα απόβλητα που παράγονται από αυτή τη δραστηριότητα. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει δραματικά την κίνηση της λέμφου και στις δύο περιπτώσεις.

Για να είναι ολόκληρο το σώμα υγιές, το άθροισμα των μερών του – τα κύτταρα – πρέπει να είναι υγιές. Τα μεμονωμένα κύτταρα του σώματος εξαρτώνται από άφθονη παροχή αίματος και λέμφου, επειδή αυτά τα υγρά παρέχουν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο και απομακρύνουν τα απόβλητα και τις τοξίνες. Έτσι, είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί η καλή κυκλοφορία είναι τόσο σημαντική για ολόκληρο το σώμα, λόγω της επίδρασής της μόνο στην κυκλοφορία.

Το μασάζ είναι επίσης γνωστό:

– Προκαλούν αλλαγές στο αίμα. Η χωρητικότητα του αίματος σε οξυγόνο μπορεί να αυξηθεί 10-15% μετά το μασάζ

– Επηρεάζουν τους μύες σε όλο το σώμα. Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των συσπασμένων, κοντυμένων μυών και μπορεί να τονώσει τους αδύναμους, χαλαρούς μύες. Αυτή η μυϊκή «ισορροπία» μπορεί να βοηθήσει στη στάση του σώματος και να προωθήσει την πιο αποτελεσματική κίνηση. Το μασάζ δεν αυξάνει άμεσα τη μυϊκή δύναμη, αλλά μπορεί να επιταχύνει την ανάρρωση από την κούραση που εμφανίζεται μετά την άσκηση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να είναι δυνατό να κάνετε περισσότερη άσκηση και προπόνηση, η οποία μακροπρόθεσμα δυναμώνει τους μύες και βελτιώνει την προετοιμασία. Το μασάζ παρέχει επίσης μια ήπια δράση τεντώματος τόσο στους μύες όσο και στους συνδετικούς ιστούς που περιβάλλουν και υποστηρίζουν τους μύες και πολλά άλλα μέρη του σώματος, κάτι που βοηθά να διατηρηθούν αυτοί οι ιστοί ελαστικοί.

– Αυξήστε τις εκκρίσεις και τις εκκρίσεις του οργανισμού. Υπάρχει αποδεδειγμένη αύξηση στην παραγωγή γαστρικών υγρών, σάλιου και ούρων μετά το μασάζ. Υπάρχει επίσης αυξημένη απέκκριση αζώτου, ανόργανου φωσφόρου και χλωριούχου νατρίου (άλας). Αυτό υποδηλώνει ότι ο μεταβολικός ρυθμός (η αξιοποίηση του απορροφούμενου υλικού από τα κύτταρα του σώματος) αυξάνεται.

– Επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Το μασάζ εξισορροπεί το νευρικό σύστημα καταπραΰνοντας ή διεγείροντάς το, ανάλογα με το αποτέλεσμα που χρειάζεται το άτομο τη στιγμή του μασάζ.

– Βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος. Το μασάζ βελτιώνει άμεσα τη λειτουργία των σμηγματογόνων (ελαίου) και των ιδρωτοποιών αδένων που διατηρούν το δέρμα λιπασμένο, καθαρό και δροσερό. Το σκληρό, άκαμπτο δέρμα μπορεί να γίνει πιο απαλό και ελαστικό.

– Επηρεάζουν τα εσωτερικά όργανα. Διεγείροντας έμμεσα τα νεύρα που τροφοδοτούν τα εσωτερικά όργανα, τα αιμοφόρα αγγεία αυτών των οργάνων διαστέλλονται και επιτρέπουν μεγαλύτερη παροχή αίματος σε αυτά.